Kao i kod svih drugih sisavaca, i grudi žena se pune mlijekom kada rode. Grudi se pripremaju na dojenje još u trudnoći pa tada nerijetko i rastu po nekoliko brojeva.

almzsafu_89_475_316_85_s_c1Prvo mlijeko, koje je najhranjivije za dojenče, može se početi izlučivati čak i u trudnoći. Iako je sasvim normalno da se grudi pune mlijekom kada to treba ljudskom potomku, nije jasno zašto one ostaju velike cijeli odrasli život žene.

Naučnici se ne mogu složiti zašto ili kome one služe. Evolucijski biolozi smatraju da je njihova uloga u privlačenju muškaraca kojima velike grudi šalju poruku da će se ta žena moći brinuti za njihovo dijete i uspješno ga prehraniti, iako tada njene grudi sadrže masti, a ne mlijeko.

Antropolozi, pak, smatraju da ženske grudi rastu zbog žena i beba, ne muškaraca.

U mnogim kulturama muškarci ne smatraju privlačnima velike grudi.

grudiFlorence Williams, autorica knjige “Grudi”, smatra da su žene razvile velike dojke kako bi zadovoljile povećane energetske potrebe beba, koje danas imaju znatno veći mozak nego naši preci.

Hormoni u dojkama omogućuju pohranu masti, a ta mast se otpušta u mlijeko tokom dojenja. Ta mast iz dojki formira bebin mozak, smatra Williams.

Iako se čini razumnom, tu teoriju strunjaci još proučavaju, piše Live Science.

Oglasi