Gorivo od baznih ulja i razređivača: Četiri pumpe varaju vozače (VIDEO) 

61030461Na pumpama u BiH i dalje se nekontrolisano toči gorivo pomiješano sa baznim uljima i razređivačima boja i lakova. Tako distributeri osim privatnih vozila uništavaju i budžet države, koja nikao da im stane u kraj.

Poslednji slučaj otkrio je Inspektorat Srpske na jednoj benzinskoj pumpi koja je otvorena 28. juna ove godine. Tada je uvezla 23 hiljada litatra baznog ulja a kontrolom je utvrđeno da u rezervoaru ima samo hiljadu i po i da se ne može dokumentovati gdje je i kako potrošena razlika. Istovremeno je pronađen višak od 11 000 litara euro dizela za koji ne postoji dokumentacija o nabavci.

“Takođe u istom predmetu izvršeno je i uzrokovanje goriva radi provjere kvaliteta.Uzrokavanje je izvršila ovlaštena labaratorija uz prisustvo republičkog tehničkog inspektora gdje je nakon analiza utvrđeno da predmetno gorivo ne odgovara propisanim parametrima kvaliteta i to po više osnova zbog čega će subjektu biti izrečena kazna u iznosu od 25 000 km”, navodi Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Za otrpilike toliki iznos nelegalni proizvođač dizela uspio je da ošteti i državni budžet jer se na bazno ulje kojeje sipao u motore, plaća se samo PDV-a a ne plaćaju akcize i putarine koje iznose 55 feninga po litru. Ako je suditi po podacima Uprave za indirektno oporezivanje najbolje se mješalo u ovoj godini, jer je za samo šest mjeseci dositgnut godišnji uvoz baznih ulja iz ranijeg perioda. Najdrastičniji rast bilježi uvoz derivata vajt špirita koji se koristi kao razređivač boja i lakova. Kako uvezene količne višestruko premašuju potrebe hemijske industrije u Upravi su alarmirali inspektore.

“U tom smislu postojala je opravdana sumnja da se ta bazna ulja mješaju sa određenim aditivima kako bi se dobilo pogonsko dizel gorivo koje se prodavalo na pumpama u BIH. Mi smo poslije ovih analiza proveli dvije akcije. Naravno Tužilaštvo BiH će okončati ove procedure, radi se uglavnom o četiri pravna lica”, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Samo ove četiri firme oštetile su budžet za milion i 800 hiljada maraka a iz Tužilaštva danas nisu saopštili šta su preduzeli i da li je protiv uhapšenih u akciji “Kolt” podignuta optužnica. Dok država uporno povećava akcize, razvija se crno trziste a podaci pokazuju da danas trošimo manje goriva nego 2008. iako imamo 25 odsto više automobila. Stručnjaci kažu da će kontra efekat imati i nove akcize na gorivo koje čekaju na usvajanje u bh. parlamentu. Ni najnovije mjere entitetskih Vlada u suzbijanju nezakonitog točenja lož ulja u rezervoare nemaju efekta, jer je za prvih šest mjeseci premašen uvoz iz 2014. (ATV)


| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/infoteka/gorivo-od-baznih-ulja-i-razredivaca-cetiri-pumpe-varaju-vozace-video/

Oglasi